Hol érdemes Budapesten ingatlant vásárolni?

Kerületspecifikus ingatlanpiaci körkép

A több világörökségnek is otthont adó, Európa szívében elhelyezkedő kis hazánk fővárosa nem véletlenül olyan népszerű a turisták körében. De az ország legnépesebb városának címét sem véletlenül birtokolja, hiszen fiataloktól kezdve családosokig bárki megtalálhatja benne az ideális otthont, kertes házaktól panelekig igényre szabottan. Jelenleg Budapest területén több mint 243 ezer hirdetés érhető el eladó ingatlanokból, míg kiadó lakásokból több mint 34 ezer hirdetés közül válogathatnak az érdeklődők, derült ki a Flatfy-tól kapott adatokból. Ez a keresőmotor-fejlesztő cég elérte, hogy immár 32 országban egy helyről el lehessen érni ezeket a hirdetéseket, összevonva és kiszűrve az ismétlődő és érvénytelen találatokat, amit tovább lehet szűkíteni még szobák száma, terület és árfekvés szerint. A tőlük kapott infografikák alapján pedig cikkünkben azt is kiderítjük, hol érdemes lakást venni, bérelni vagy kiadni.

Belváros

Egy jó befektetés alapja a profit, tehát fontos, hogy az invesztált összeg reális időn belül megtérüljön. Nézzük, hát, kerületenként lebontva az albérletek árát, hol van a legnagyobb kínálat, és milyen áron. 

Az alábbi ábrán is jól látható, hogy a legnagyobb kínálat a belvárosi 6. kerületben található, tehát Terézvárosban, mintegy 7260 hirdetéssel, 405 ezer forintos átlagárral, ami a belvárosi térségben nagyon jó árnak számít, ezt csak az 5. kerület 305 ezer forintos átlaga előzi meg, de ott mindössze 2480 ajánlat van a piacon a május végi adatok alapján. A többiben, tehát az 1., a 7. és a 8. kerületben elég hasonló árakon kelnek el az albérletek, egészen pontosan átlagosan félmillióért. Érdekes, hogy míg a 7. és a 8. kerületben hasonló arányú kínálattal, mintegy 2,5 ezer ajánlattal találkozhatunk, úgy az 1. kerületben csak 910 hirdetés kering a piacon.

Annak, aki Airbnb-ztetné a lakását, szintén jó hírünk van! A belváros jó pozícionáltsága miatt itt kelnek el a legdrágábban a lakások, illetve itt szeretnének a legtöbben megszállni, hogy ne kelljen az éjszakai élettől messze lenni.

Belvárost övező területek

Budapest legdrágább kerülete a budai oldalon található 2. kerület, ahol egy albérlet átlagára 531 ezer forint, ami a belvárosi társaiét is meghaladja. A kínálat is itt a második legnagyobb a több mint 4000 aktív hirdetéssel. Népszerűségi dobogós még a 13. kerület is a 2310 hirdetésével, mindössze 317 ezer forintos átlagáron. Ennél drágább, de kevésbé népszerű a 3. kerület, alig több mint ezer hirdetéssel, 373 ezer forintos bérleti díjakért. A jó árai miatt ennél népszerűbb harmadik helyet azonban a 9. kerületi Ferencváros érte el az 1700 hirdetésével, 232 ezer forintos átlagáron. A folyamatos felújításnak örvendező városrész közkedvelt a családosok körében is, hiszen rengeteg óvoda és iskola közül válogathatnak azon a részen, valamint a Ferenc téren rendszeresen családi programokat is szerveznek a gyermekes pároknak. A 11. és 12. kerület népszerűtlenségét a többihez képest magas áraik okozzák, ugyanis a 400 ezres bérleti díjakra csupán 960-970 ajánlat érhető el. 

A belvárost övező kerületek is kiválóak Airbnb-zésre, mivel a nyugodtabb otthonra vágyó vendégek körében népszerű választás lehet a belváros-közeli elhelyezkedés. 

Külváros

A külvárosi árak igen megoszlóak, 100-tól 300 ezer forintig terjedő albérletárakkal, elenyészőnek számító 20-850 db hirdetéssel. Ez azonban egy kiaknázatlan piacra is utalhat azok számára, akik szeretnének olyan részeken befektetni, ahol nincs akkora kínálat, ezáltal konkurencia sem. Sokan választják ugyanis a külvárost a vidékhez való közelsége és a jó megközelíthetősége miatt. Ez családosok és nyugdíjasok számára is előnyös lehet, ha nyugalomra vágynak, de szeretnének közel maradni a családjuk többi részéhez is. 

Természetesen ahány ember, annyi igény és preferencia, így mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hol lakna szívesen és hol nem. Az otthonkeresés gyakran jár kompromisszumokkal, de egy kis kitartással és több idő ráfordításával ez minimalizálható. Ha pedig nem egyedül költözünk, a párunk vagy a családunk igényeit is figyelembe kell vennünk, ami plusz kihívást jelenthet, és nagy hatással van a párkapcsolat alakulására is ez a kiszolgáltatott helyzet. A legfontosabb ilyen esetekben, hogy minden félnek legyen világos elképzelése arról, mire van feltétlenül szüksége az otthonában, mi létszükséglet és mi nem. Érdemes akár listát írni, majd összevetni az igényeket, hogy dűlőre juthassunk. A közös otthonteremtés pedig felejthetetlen érzés, és össze is hozza a családot.

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek