280 milliót kérnek azért a Meredek utcai villáért, amelyben két köztársasági elnök és Sztálin amerikai kéme is lakott

Oszd meg másokkal!

Desktop
A volt Losonczi-villa a Meredek utcában (fotó:ittlakunk.hu)
A volt Losonczi-villa a Meredek utcában (fotó:ittlakunk.hu)

A részben a sziklába vájt villa 300 négyzetméteres és tartozik hozzá szaunás-medencés wellness-részleg, valamint egy borospince is. A több mint ezer négyzetméteres teleknek a Meredek utcára és a Tájék utcára is nyílik kapuja, a fenti szintről belátni a várost. 

A Bauhaus stílusban emelt épület tervezője Benkhard Ágost, a hasonnevű festő fia volt, a megrendelő pedig egy gazdag cukrász, Vécsey Jenő, aki 1942-ben fogott az építkezésbe, s két év múlva költözött be. 
 
A Meredek utca 38. szám alatt fekvő villa története több mint kalandos. 1954-ben, az épület államosítása után itt lelt otthonra egy amerikai kémpár, Noel Field és neje. Fieldék a két háború közt az amerikai külügyminisztériumnak dolgoztak, de később Sztálinnak is. Szerepet játszottak a Rajk-perben. Noel tulajdonképpen eljátszotta, mintha Rajkék, illetve a cseh Rudolf Slánskyék, valamint ugyancsak kivégzett keletnémet kommunista "kémek" tartótisztje lett volna. A perek után az NKVD-t vezető Lavrentyij Berija parancsára Magyarországon bebörtönözték, ám néhány évvel később kiengedték.

A házaspár 1954 novemberében költözhetett be a Meredek utca 38.-ba, ahol a nagy, háromszobás lakást foglalhatták el. A villa kisebb lakásában egy gondnok és a felesége lakott, ők is belügyes alkalmazottak voltak, csakúgy, mint németül beszélő titkárnőjük, Molnár százados. A villát - írja Noel Fieldről szóló könyvében Tony Sharp - bemikrofonozták, a telefont is lehallgatták. 

Fieldék a magyar államtól hányattatásaikért kárpótlásként 100 ezer forintot kaptak, költségeikre pedig havi 10 ezret. Ez akkoriban rengeteg pénz volt. Fieldék különben csendes életet éltek, Hévízre jártak fürdeni, Lengyelországba síelni. Noel 1970-ben, Herta 1980-ban halt meg. 

A villa lakója később Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke lett, aki feleségével, Mazaga Annával lakott itt. Az Elnöki Tanács elnöke pozíció kizárólag protokolláris feladatokat tartalmazott, gyakorlatilag mindenben a pártközpont, illetve az azáltal irányított minisztériumok hozták meg a döntéseket, amelyeket az elnök csak ellátott kézjegyével. Losonczi több mint 20 éven át, 1987. június 25-éig állt az Elnöki Tanács élén. (Visszaemlékezés egy környékbelitől, amit az Index fórumán találtunk: "nagyi szokásos sétáját rótta a kutyával a Meredek utcában. Nagyjából egyszerre értek a Losonczi háza elé az éppen érkező Mercivel. A pilóta kipattant, és nyitotta az ajtót, az izgága, neveletlen boxernek  - aki imádta az autózást - több se kellett, már ugrott is. Állítólag már két lábbal bent volt, amikor az Elnök elvtárs kezdett volna kifelé tápászkodni... Nagyi meg a Pali közös erővel tessékelték ki a kretén ebet, miközben vigyorogva paskolgatta a kutyát. Egy-két alkalommal még utána összefutottak. Losonczi állítólag napszaknak megfelelően előre köszönt neki.")

1994-ben Szűrös Mátyás vásárolta meg a villát, aki a rendszerváltáskor az ország ideiglenes köztársasági elnöke volt. Egy évre rá egy szolgáltató cég, 2001-ben egy építésziroda, 2003-ban egy ingatlanfejlesztő társaság vette meg a házat. Ez utóbbi felszámolása után, 2013-ban egy bírósági árverésen került a mostani tulaj, Polonyi Péter birtokába. Ő újíttatta fel az elmúlt két évben.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?