Tart a lendület: tovább emelkedtek a lakásárak

Oszd meg másokkal!

Desktop

Töretlenül emelkedtek a használt lakások árai és a piaci forgalom a KSH napokban megjelent, 2014. harmadik negyedéves adatai szerint. És ugyanezt tapasztalják a Balla Ingatlanirodák munkatársai a piacon.

2014 első kilenc hónapjában 30 százalékkal növekedett az értékesített lakások száma, miközben az árak, egészen pontosan az úgynevezett "tiszta árindex" tavaly 2,5 százalékkal nüvekedett..

További árnövekedés

Mindez úgy következett be, hogy az árak az előző év eddig vizsgált első három negyedévében folyamatos emelkedést mutattak. A használt lakások ára 2014 harmadik negyedévében 3,5 százalékkal volt már magasabb, mint 2013 harmadik negyedévében. Ennek kapcsán ugyanakkor érdemes kicsit mélyebbre nézni a folyamatokban.

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az árak emelkedését a forgalomnövekedés hatására bekövetkező, egyre csökkenő mértékű alkuk eredményezték. Gyakorlati szemmel nézve: az eladók egyre kevésbé, egyre kisebb mértékben hajlandók engedni a meghirdetett irányárakból, látva az érdeklődők növekvő számát.

A negyedik negyedévben pedig - ezt tapasztalták a Balla Ingatlanirodáknál - a tulajdonosok elkezdték emelni meghirdetett lakások árát. Habár a negyedik negyedéves adatokról még nem számolt be a KSH, az említett folyamatot várhatóan a statisztikák is lekövetik majd. 

Egyre több lakást adnak el

Eközben persze a forgalom is egyre bővült: az első negyedévben 32 százalékkal nagyobbra nőtt az értékesített állomány az egy évvel korábbi, 24 ezer darab eladott lakáshoz képest. És bár a következő negyedévek adatai még folyamatosan érkeznek, a statisztikai hivatal szerint a második és harmadik negyedévben is hasonló mértékű emelkedés következett be.

Ugyanakkor ahogy az már az előző, negyedéves jelentésekből is kiderült: a vevők egyre inkább az olcsóbb lakásokat keresték, így a korábban említett 2,5 százalékos tiszta áremelkedés helyett a valóságban 0,8 százalékos volt az áremelkedés mértéke. A lakások átlagos négyzetméterára 145 ezerről 147 ezerre emelkedett országosan, az átlagos lakásár megragadt 9,7 millió forinton.

Amit még érdemes megemlíteni a 2014-es folyamatok kapcsán, de a statisztikai adatokból nem derült ki: ebben az évben jelentős mértékben csökkent az ingatlanpiaci kínálat a devizahitelek végelszámolása miatt. Ennek oka egyrészt az, hogy az érintett eladók szeretnének tisztán látni az ügyben, ezért kivártak 2015. február 1-jéig. Másrészt pedig a bankok sem igazán voltak tárgyalókészek a tavalyi év második felében.

Biztató budapesti helyzet

A Balla Ingatlanirodák megfigyelései szerint az ingatlanpiac csak Budapesten, az agglomerációban, és a munkahelyekben bővelkedő nagyvárosokban mutat egészséges képet. Ezt teljes mértékben megerősítik a statisztikai adatok is, melyekből az derül ki, hogy a kisebb településeken továbbra is a négyzetméterárak enyhe csökkenése figyelhető meg.

Budapesten 226 ezerről 232 ezerre nőtt az átlag négyzetméterár 2014-ben. Érdekes fejlemény, hogy csökkent a kerületek közötti árkülönbség: nagyobb mértékben a legolcsóbbnak számító VIII., X. és XXI. kerületek drágultak, miközben a hagyományosan legdrágábbnak számító II. és XII. kerületekben ereszkedtek az árak.

Szintén nagyobb mértékű árnövekedést hoztak az elmúlt negyedévek a budapesti belvárosban. A már említett VIII. kerületen kívül az V., a VI. és a VII. kerületekben következett be számottevő drágulás. Olyannyira, hogy ennek következtében az V. kerület a második helyre kúszott fel a kerületi árösszehasonlító grafikonon, lehagyva az eddigi második helyezettet, a XII. kerületet.

Várakozások: jöhet még az idén árcsökkenés

A 2015-ös év második negyedévétől ugyanakkor már árcsökkenésre számít a Balla Ingatlanirodák. Ennek oka, hogy a piacot továbbra is a devizahitelek végelszámolása mozgatja majd, csak most már az előző évivel ellentétes irányban: folyamatos kínálat-bővülésre lehet számítani, ami aztán az árak emelkedését is visszafogja majd, sőt, ismét megkezdődhet az árcsökkenés.

Balla Ákos ennek kapcsán megjegyezte, hogy a devizahitelek által ejtett sebek nehezen gyógyulnak: továbbra is több százezer család helyzete marad kilátástalan a hiteleik miatt. Akiknek viszont sikerül a devizahitelük elszámolása után “újrakezdeniük” az életüket, azok jellemzően a legkisebb összegekért elérhető ingatlanokat, a panellakásokat választják majd, így ezek kereslet szintje változatlan marad.

Az eladók száma tehát az idei évben várhatóan nagyobb mértékben emelkedik, mint a vevőké. Azonban  vevői oldal is bővülést mutathat, hiszen az emberek élethelyzete folyamatosan változott (gyerekszületés, házasság, válás, új munkahely miatti költözés, stb.) az elmúlt években, így jelentős költözési igény alakult ki, melyet még nem sikerült teljes mértékben kielégíteni. Halasztott költözésekről beszélhetünk, melyek stabil, de akár növekvő keresletet eredményezhetnek.

Kényszerértékesítési hullámmal ugyanakkor nem számol az idei évben a Balla Ingatlanirodák, viszont 2016-os évre vonatkozóan egyelőre ezt nem zárjuk ki. A hitelezés nem igazán szól bele az ingatlanpiaci mozgásokba, hiszen mindössze az ügyletek 10-15 százalékában lesz szerepe a bankok által kínált forintkölcsönöknek. A 2015-ös évre vonatkozó várakozásainkat mellékelt grafikonunkban összesítettük.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?