Ellenőrzik a szirénákat augusztus 21. és 30. között

Desktop
A kép csak illusztráció, fotó: infostart
A kép csak illusztráció, fotó: infostart

Ne felejtséetek el, az ünnepek után, augusztus 21. és 30. között tartja a XI. kerületben található lakossági riasztóberendezések éves ellenőrzését a katasztrófavédelem. 

Ebből adódóan egy-egy sziréna időnként, rövid ideig megszólal majd. Miután csak előre betervezett, ellenőrző hangjelzések ezek, ilyenkor nincs semmi tennivalónk.

Egy kis infó szirénákról, tennivalókról:

Az országban közel 5.000 ezer darab motoros polgári védelmi sziréna van telepítve. A szirénák segítségével három (két riasztás és egy riasztás vége) jelzés adható, ezek a katasztrófariasztás, a légi riasztás és a riadó vége jelzések.
 

A katasztrófariasztás: 120 másodpercig tartó váltakozó hangmagasságú szirénahang.

Légi riasztás: 3 x 30 másodpercig tartó váltakozó hangmagasságú szirénahang, közte 30 másodperc szünet. Háromszor megismételve.

A katasztrófa- és légi riasztás feloldása: 2 x 30 másodpercig tartó egyenletes hangmagasságú szirénahang, közte 30 másodperces szünet. Kétszer megismételve.

Mi a teendő a riasztás után? Ha a jelzésnek csak töredékét hallották, akkor is a váltakozó hangmagasságú jelzésről fel lehet ismerni, hogy veszélyjelzés történt. A jelzést követően védelmet kell keresni otthon vagy más megfelelő helyen. Az ajtókat és ablakokat be kell csukni, szellőző és klíma rendszert ki kell kapcsolni. Tájékozódni kell a közszolgálati, vagy a kereskedelmi rádiók és tévék közleményeiből.

Ez az egyszerűbb változat, ezek a szirénák csak hangjelzéseket tudnak kiadni.

Vagy öt éve, a veszélyes vegyi üzemek közelébe ilyen MoLaRi rendszereket is telepítettek (mint amilyen a képen is van), ezek az üzemek környezetében bekövetkezett súlyos balesetekről és azok hatásairól adnak korai tájékoztatást a lakosság részére.

Ezek a jelzésén túl a követendő magatartási szabályokról és a fontosabb tudnivalókról (közlekedési rend, ellenőrzés, egyéni védelem,stb.)  képesek szövegesen informálni az érintett lakosságot. És sokkal gyakrabban, havonta ellenőrzik őket, hogy működnek-e rendesen - a katasztrófavédelem oldalán részletesen le is írják, hogyan.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?