Egy mozi mindenek felett

Desktop
A Bartók mozi most (forrás: Wotan Doctor)

Az utóbbi húsz évben alaposan megváltoztak moziba járási szokásaink. Ma már nehéz elképzelni, hogy régen nem volt lehetőség otthon letölteni a filmeket, nem volt DVD, blu-ray, ráadásul a tévének is egy csatornája volt, ami hétfőn szünnapot tartott.

Ilyen körülmények között az ember elment moziba, ha filmet akart nézni, ha meg nem ment el, akkor nem nézett filmet. Ennek megfelelően moziból is jóval több volt a városban, de még a kerületben is akadt jócskán. Ezek felsorolásában Wotan Doctor, és a panoramio.com honlap volt segítségünkre. Mára az Allee-ra szűkült le a mozikínálat, bár filmvetítést több helyen is tartanak.

Ahhoz nem kell túl öregnek lenni, hogy valaki emlékezzen a Bartók mozira. Az 1934-ben átadott modernista épület a Bartók Béla út 64. szám alatt épült, nem messze a mai Móricz Zsigmond körtértől. Ekkor még Simplon névre hallgatott. Egészen 1998-ig üzemelt moziként, részünkről az Árnyéklovas című Kuroszava-filmet láttuk ott, ami emlékezetes élményként megmaradt. Bezárás után a bútorokat, berendezést széthordták, mindössze az előcsarnok őrizhette meg korábbi képét. Hasznosítása még most sem oldódott meg, kívülről úgy látszik, üresen áll.

Sokan emlékezhetnek az egy kategóriával alacsonyabb színvonalú Haladás mozira is, ami szintén a Bartók Béla úton állt, a 130-as szám alatt. A Haladás Hunnia néven két évvel a Simplon előtt nyílt meg, nevét 1952-ben, a legsötétebb Rákosi-korszakban változtatták meg. A nyolcvanas évek közepétől egy ideig a vetítésekkel párhuzamosan tartottak színházi előadásokat is az épületben, végül a Karinthy Színház végleg átvette terepet.

A legtovább a legfiatalabb, Olimpia mozi bírta. Leánykori neve Etele mozi volt, de a moszkvai olimpia tiszteletére megkapta új nevét. Címe Szakasits Árpád út 55. volt, majd a rendszerváltás után Etele út 55-re változott, de a mozi nevét már nem igazították vissza az utcanévhez. 2000 januárjában zárták be végleg, ha minden igaz, jelenleg egy bibliakör imatermeként üzemel.

És akkor következzenek azok a régi kis mozik, amikből már nem sok maradt. A Fehérvári út 11. szám alatt működött a Szigethy mozi. Szegény lebontották 1974-ben, mikor kellett a hely az új lakótelepnek. Kárpótlásul a környék lakói számára megépítették a Budafok mozit, amit aztán 1991-ben zártak be. Így megy ez.

Egy rövid ideig a Budafoki úton is üzemelt egy mozi Újvilág néven, a 20. szám alatt. 1913-ban kezdhette működését, de az első világháború végét már nem élhette meg. Korabeli feljegyzések szerint 200 fő élvezhette az előadásokat.

Az Újvilággal egyidős volt a Nap mozi (nem tévesztendő össze a Népszínház utcaival), amelyik a mai Bartók Béla út 32. alatt működött. Az ostrom idején megsérült, így az utolsó vetítést 1944 decemberében láthatták a nézők. A háború után átköltözött a Bartók-Ménesi sarkára, de ott is elérte a végzete 1950 nyarán. Az eredeti mozi helyén most a Bartók 32 Galéria működik (igaz, most éppen nem).

A Kardhegy utca 2. alatt is mozizhatott a nagyérdemű 1926-tól, ekkor nyílt meg (akkori nevén Kard utcában) a Kelen mozi. Nem élhette meg a rendszerváltást, már a hetvenes évek végétől haldokolni kezdett. Előbb hét közben szüneteltették, majd nyári szüntet tartottak, végül 1980-ban bezárt. Később azért tartottak alkalomszerűen vetítéseket az épületben, ma művelődési házként üzemel.

Sajnos csak kevés régi moziról van eredeti fényképfelvétel. Ha valamelyikőtöknél esetleg lapulna a fiók mélyén néhány, ne álljatok ellen a kísértésnek, és küldjétek be nekünk. Biztos másokat is érdekelne.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?