Itt járt, előadást is tartott, és főképp fát ültetett Jane Goodall

Desktop
Fotó: Balogh Boglárka, DINPI
Fotó: Balogh Boglárka, DINPI

Dr. Jane Goodall a Life4OakForests projekt és a Jane Goodall's Roots&Shoots program keretében járt a Sas-hegyen, és három őshonos facsemetét ültetett el a DINPI őstölgyesében. 

A sas-hegyi tölgyes – a kertes városrész kellős közepén – őshonos erdei fajaival a nagy biológiai sokféleséggel rendelkező szárazföldi élőhelyeink közé tartozik – csakúgy, mint Magyarország más tölgyerdei. Fennmaradásukat azonban különböző invazív növények veszélyeztetik. A Sas-hegy egy különösen jelentős biodiverzitás „hotspot”, ahol több száz faj él együtt: többek között számos orchideafaj, a Szent István-szegfű, a leánykökörcsin, különböző pók- és hüllőfajok vagy a nagy szarvasbogár. Ezeket az értékes fajokat az emberi jelenlét és az olyan özönnövények, mint az orgona, az akác, a japán keserűfű vagy a mahónia veszélyezteti.   

A Life4OakForests projekt az özönnövények visszaszorításával, az erdőregenerációs folyamatok megsegítésével (a túlzottan elszaporodott cserjék visszaszorításával) foglalkozik, emellett tölgyek és a tölgyerdőkre jellemző növények ültetésével segítik a tölgyesek természetesebbé válását.   

Ehhez a munkához járult hozzá most Dr. Jane Goodall: inspiráló beszédét követően gyerekek részvételével őshonos facsemetéket – házi berkenyét, vadkörtét és molyhos tölgyet – ültetett el a területen, melynek eredményeképp természetesebbé és ellenállóbbá válnak a Sas-hegy tölgyesei is - számolt be Duna-Ipoly Nemzeti Park az oldalán.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?