A Feneketlen tó volt ilyen büdös (de már intézkedtek)

Desktop
Kép: foursquare
Kép: foursquare

Napok óta büdös van a kerület belsejében, és mindenki azon tippelgetett, vajon mi lehet az oka (meg azon, mikor múlik már el.)

Nos, az nyert, aki a Feneketlen tóra tippelt: a tó kezelője, a Főkert intézkedett is már (az eredményre azért még várni kell) és el is magyarázta, mi az erős kénes szag és a halpusztulás oka.

A tó egy lefolyástalan állóvíz, melyben az iszapvastagság néhány helyen eléri a 2-3 m vastagságot. Ez a hatalmas szervesanyag tömeg komoly problémákat tud váratlanul okozni a mostanság jellemző szélsőséges időjárási körülmények között.

A téli-tavaszi csapadékhiány miatti vízveszteség, majd a hirtelen, erős felmelegedés különösen negatív következményeket eredményezett. A szervesanyag terhelés és a meleg hatására felgyorsuló fenék közeli kénhidrogén képződését a tóban üzemelő levegőztető berendezés működése, illetve egy, az élővilágra nézve ártalmatlan biológiai készítmény, az Oxi bio nevű anyaggal történő kezelés ellensúlyoza.

Az elmúlt hétvégén érkezett hidegfront következtében a csökkenő légnyomás hatására erőteljes kénhidrogén feltörés indult el a tó mélyebb rétegeiből, ennek tudható be az intenzív szaghatás és a sajnálatos halpusztulás is.

A helyzet rövidtávú megoldására beállították a mélységi levegőztető berendezést nappali működésre, ezzel a felszabaduló gázok a felszín közeli oxigéndús rétegben oxidálódnak, így csökken a szaghatás. Emellett speciális kénhidrogén faló baktériumtörzset juttatnak az iszapba, hogy semlegesítsék a  kénhidrogén képződését. Mindenekelőtt pedig összegyűjtötték az elpusztult halakat.

A hosszútávú megoldást jelentő teljeskörű rehabilitációra pedig próbálják megtalálni a lakosság számára is megfelelő intézkedést, azonban a nagy beruházással járó projekt komoly fennakadásokat eredményezne a Főváros egyik legforgalmasabb részén. Ennek megfelelően, amíg nincs meg a mindenki számára optimális megoldás, egyelőre biológiai szerekkel próbálják a tó ökoszisztémáját egyensúlyba hozni és hosszabb távon, ebben az állapotban megtartani.

 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?