"Könyörgöm, emberek vagyunk" – séta a budapesti muszlimokkal

Oszd meg másokkal!

Desktop
Dr. Kármán Marianna afrikanista (fotó: Index)
Dr. Kármán Marianna afrikanista (fotó: Index)

A becslések szerint negyvenezerre tehető a Magyarországon élő muszlimok száma, melyből a vallásgyakorló csak 5-10 ezer fő. Ezt és ehhez hasonló információkat sikerült megtudnia az Index újságírójának, amikor részt vett a „Köztünk élő muszlimok városi sétán”. Dr. Kármán Marianna afrikanista - aki ízig vérig magyar, korábban aktív katolikus volt, egy közel-keleti ösztöndíj során tért át az iszlám hitre - volt a sétavezető.

Sokat hallani mostanában a migráció kapcsán, hogy az a baj, hogy majd téríteni próbálják a keresztényeket. Ezzel kapcsolatban Sulok Zoltán, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke azt mondta „Nem bánjuk persze, ha többen vagyunk, de mi nem akarunk téríteni. A Koránban van egy szúra arról, hogy nincs kényszer a vallásban. Különben meg nem is akar senki hozzánk jönni, mindenki Németországba meg Svédországba menne azok közül, akik az elmúlt két évben nekiindultak”

A Bartók Béla úton van egy apró lakásmecset, abban a házban ahol annak idején  a sivatagi kalandor Afrika-kutató Almásy gróf családja is lakott. Újbudán egy sétányi távolságra található két mecset is. A „Nagymecset” a Fehérvári úton van, ide nagyobb ünnepekkor van, hogy 500 férfi is elmegy. Jellemzően a férfiak más országokból kerülnek Magyarországra, a nők pedig házasság révén kerülnek általában az iszlámmal kapcsolatba - meséli az Index kérdésére Marianna.

Arra a kérdésre, hogy nőként miért nem hord kendőt elmondta, a kendő arra való, hogy ne hívja fel a nőiességre a figyelmet. Amikor hordta mindenki őt figyelte, terroristának nézték. A hitét magánügynek tekinti, a saját privát kapcsolatának Istennel, ahogy fogalmaz: „Könyörgöm, emberek vagyunk”.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek