Ryley Walker Band /US/, Zanzinger /HU/ - koncert

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Ismét Budapesten a Van Morrison és Tim Buckley-féle folkjazz egyik legnagyobb ígérete, Ryley Walker! Az énekes-gitáros ráadásul augusztusban a zenekara élén tér vissza, megidézve velük a kilencvenes évek chicagói free jazz színterét és vibráló pszichedéliáját is. Ebben pedig tökéletes társ lesz a hazai énekes-dalszerző mozgalom vezéralakja, a Lone Waltz Records egyik alapítója, Zanzinger, aki trió felállásban lép majd fel, egy dobossal és egy nagybőgőssel kiegészülve.

https://www.a38.hu/hu/program/ryley-walker-us-1

Van Morrisonhoz és Tim Buckley-hoz hasonlóan Ryley Walker is több mint "csak" egy nagyszerű technikájú énekes-dalszerző-gitáros. Ő inkább egy már most önálló hanggal és elképesztő kísérletező kedvvel rendelkező művész, akit már második lemeze, a Primrose Green kapcsán is úgy emlegettek, mint a kortárs amerikai zenei színtér egyik legnagyobb ígérete. Tegyük hozzá, joggal: az album dalszerzői, hangszerelési ötletek végtelen áradata. Pszichedélia, folk, a Nagy Amerikai Daloskönyv, sztenderdek, hetvenes évekbe visszanyúló blues-rock, chicagói avantgárd jazz kavarog rajta úgy, ahogy az csak a legnagyobbaknak megy. Nem meglepő, hogy többek közt Robert Plant és Danny Thompson is hatalmas elismeréssel nyilatkozott róla.

Persze nem is Walkerről beszélnénk, ha ezek után nem indult el volna teljesen más utakon: előbb felvett egy súlyos és beborult, szinte már noiseba hajló lemezt Bill MacKay-jel, rá egy évvel pedig megjelentette harmadik albumát, a Golden Sings That Have Been Sungot. Megmaradt ugyan a rá jellemző pasztoriális folkjazz, a sodró lendület helyét viszont a befelé űrhajózós, kozmoszba markoló pszichedélia és egyfajta intimitás vette át. "Egytől-egyig magába szippantó, csodálatos éjszakai utazásra invitáló dalok" - írta a Recorder a lemezről és kevés ideálisabb környezetet tudunk elképzelni ehhez a triphez, mint az A38 Hajó elképesztő panorámával rendelkező tetőteraszát.

A Zanzinger név mögött álló Micsoda Dániel 2014-es bemutatkozó anyaga óta szereplője a hazai könnyűzenei életnek. A budapesti énekes-dalszerző kamaszkorát és huszas évei elejét független színházi projektekkel turnézva töltötte, ekkor kezdte írni első dalait. Ez a személyes rutin került megörökítésre Demons of Future and Past című demo EP-jén, melyet többek közt az index.hu is az év kiadványai közt említett. Zenei érdeklődése már egészen korán az amerikai folk irányzatai felé fordult, szövegeinek formavilága azonban sokat merít az angol romantikából és az amerikai transzcendentalizmusból is. Hatott rá a delta blues nagyjainak előadói szellemisége és attitűdje, dalai azonban több rokonságot ápolnak a modern európai dalszerzői hagyományokkal, mint amerikai elődjeikkel. Bemutatkozó lemeze 2017-ben jelenik meg, melyen legújabb dalai a projekt állandó közreműködőivel, Halmos András dobossal és Hock Ernő basszusgitárossal kialakított triófelállásban lesznek hallhatók.

Jegyár: 3500 Ft, elővételben: 2900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek