Itt az új kutyagyilkos: a divatba jött nyírfacukor

Oszd meg másokkal!

Desktop

Az utóbbi időben elterjedt a xilit, azaz a nyírfacukor használata, mint édesítőszer. Sokan szeretik, mert egészségesebb, mint a hagyományos cukor, de sajnos vannak árnyoldalai. Ha túl sokat fogyasztunk belőle, hasmenést okozhat, az állatainkat viszont akár meg is ölheti.

Háziállataink sok esetben intenzíven jelen vannak a családi étkezéseknél, s olykor elkerülhetetlenek a bizonyos "leeső falatok", amikor engedünk kedvenceink koldulásának. Ha xilitet használunk édesítőszerként, kiemelten figyeljünk oda állatainkra: ők ne kapjanak, számukra kis mennyiség is veszélyes lehet!

Xilit hatására a hirtelen megnőtt inzulinszint miatt könnyen hipoglikémia (alacsony vércukorszint) alakulhat ki kutyáknál és más állatoknál, ami kezelés nélkül halálhoz vezethet. Az alacsony vércukorszint miatt szédülés, zavarodottság, eszméletvesztés, kóma jelentkezhet, végül pedig halál. A hipoglikémiát ellensúlyoznunk kell, amit házilag legkönnyebben szőlőcukros víz itatásával, méz etetésével oldhatunk meg. A biztos ellátáshoz azonban elengedhetetlen a vércukorszint pontos vizsgálata. A xilitol emellett májkárosodást is okozhat, amit a vérben a megemelkedett májenzimek szintje igazol.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?