Europeana 1989 – Történelmet írtunk

Desktop

Az Europeana, Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma indította el az „Europeana 1989” elnevezésű projektet, amely arra ösztönzi az európai embereket, hogy osszák meg tapasztalataikat, történeteiket, illetve képi és tárgyi emlékeiket a vasfüggöny leomlásának idejéből.

Az idén 25 éve az Európa képét jelentősen megváltoztató forradalmi eseményeknek – ennek kíván emléket állítani az Europeana 1989, az Europeana egyik projektje, amelynek célja, hogy egy egyedülálló, mindenki számára hozzáférhető archívumot hozzon létre az 1989-es változásokról, amely személyes történetekből, fényképekből, videókból és hangfelvételekből áll. Bárki hozzájárulhat ehhez a gyűjteményhez a saját emlékeivel, akár a különböző, részt vevő országokban megrendezett gyűjtőnapokon, akár a projekt weboldalán (www.europeana1989.eu) keresztül.

Magyarországon is korszakos politikai és közéleti fordulat ment végbe 1989-ben. Rehabilitálták az 1956-os forradalmat, majd június 16-án újratemették Nagy Imrét, a kivégzett miniszterelnököt és mártírtársait. Leomlott a Magyarország és a Nyugat közti vasfüggöny, október 23-án pedig kikiáltották a köztársaságot. Az év során ezrek és ezrek vettek részt a frissen létrejött civil csoportok és pártok politikai gyűlésein, diáktüntetésein, vagy a nemzeti ünnepek, így például március 15-e alkalmából szervezett nem hivatalos megmozdulásokon.

2014. május és szeptember között kerül sor a gyűjtőnapokra, az alábbi helyszíneken és napokon, 10-18 óráig:

Szeged, 2014. május 23-24., SZTE Klebelsberg Könyvtár

Sopron, 2014. május 30-31., Soproni Múzeum

Budapest, 2014. szeptember 5-6., OSA Archívum                                                              

Hogyan lehet részt venni a gyűjtőnapokon?

A rendezők szívesen látnak mindenkit, aki szeretné az 1989-ből származó emlékeit elhozni az Europeana gyűjtőnapokra. Ezek lehetnek fotók, hangfelvételek, videók, röplapok, levelek – vagy bármilyen más emléktárgy. A projekt szervezői gondoskodnak arról, hogy az említett gyűjtőhelyszíneken digitális másolatok készüljenek ezekről az utókor számára. Az eredeti tárgyak természetesen megmaradnak az eredeti tulajdonosoknál.

Hogyan lehet weben keresztül tartalmat feltölteni?

Az Europeana 1989 archívumába az interneten keresztül is feltölthető tartalom. Ez igen egyszerű – amennyiben otthon meg tudja oldani tárgyi emlékeinek digitalizálását, csak regisztrálnia kell a www.europeana1989.eu weboldalon, és máris feltölthetők a képek, hangfelvételek és videók, a hozzájuk tartozó történetekkel együtt. A feltöltést követően valamennyi feltöltött kép- és hanganyag, valamint történet bárki számára szabadon elérhető a projekt weboldalán

s(sztorma(HCJD)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek