Érdekel egy csak napenergiával működő ház?

Oszd meg másokkal!

Desktop
Így néz ki a teljesen passzívház (forrás: odooproject.com/hu)

Hatodik lett a madridi passzívház-versenyen a Műegyetem csapata, de a közönségszavazáson a negyedik legjobb eredményt érték el. Az építészhallgatókból és oktatókból álló csapat olyan lapraszerelt házat tervezett és épített fel, amelyik kizárólag napenergiával üzemel.

Képzeljetek el egy olyan lakhelyet, ahova nem kell bekötni a gázt, nincs szükség áramszolgáltatóra, mert nappal annyi áramot termel a tetőn és az egyik oldalfalon elhelyezett 60 négyzetméternyi napelem, hogy éjjel is azzal tud fűteni, világítani.

Az ODOO néven futó projektről mindent megtudhattok a ház honlapjáról, kedvcsinálóként megnézhetitek az indexen megjelent videót. A 45 négyzetméteres házikó 100 millió forintba került, ami valószínűleg így telek nélkül nem túl versenyképes ár, de hát még nem tartunk a sorozatgyártásnál.

Az összköltség negyedét a Siemens, másik negyedét a magyar állam, a fennmaradó 50 százalékát pedig kisebb szponzorok állták. Drágának drága, de ha egyszer megvan, nem kell sok rezsit fizetni, és például Madridban 12 nap alatt felépült.

Ha magamnak építeném, biztosan nem festeném feketére, amúgy esztétikusnak, kényelmesnek tűnik. Teleszórnánk ilyen házakkal az országot, és a Gazprom képébe röhöghetnénk. Amúgy meg gratulálunk a fiúknak, lányoknak, hazahozatal után a BME területén meg lehet majd nézni az energiatakarékos házat.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?