Újbudai terek, házak, lakók, történetek: itt az idei Budapest100

Oszd meg másokkal!

Desktop

Ismered a Budapest100-at? A következő, május 5-6. hétvége már a hetedik alkalom, hogy a város olyan arcát ismerhesd meg, amire ritkán nyílik lehetőség. Bekukucskálhatsz régi, értékes és tucatházakba, megismerheted a történetüket, a bennük lakók életét, rácsodálkozhatsz a régi Budapestre, padlásablakon kikukucskálva nézheted, hogyan épül az új város.

Az idén minden a terekről szól, nem a nagy, impozáns terekről, hanem azokról, amik köré egy-egy városnegyed élete szerveződött, mondjuk, mert ősidők óta piacoznak rajtuk, vagy olyan picikékről, amit csak az ott lakók ismernek igazán, mi többiek simán elvillamosozunk mellettük.

Újbudán három apró, kevésbé ismert tér mutatkozik be:

  • a Gárdonyi tér, régi autókkal, piknikkel, koncertekkel, kiállításokkal, háztörténei sétákkal,
  • a Károli Gáspár tér tértörténeti kiállítással, koncerttel, limonádéval, könyv csereberével, zsinagóga-látogatással,
  • a Bercsényi utca névtelen szakasza BEAC pályatörténettel, a híres Bercsényi kollégium bemutatásával, építészeti sétával, zumbaórával és névadó pályázattal várja az arra járókat.

A Budapest100 rendezvény egy civil városi ünnep, amelynek célja, hogy felhívja a budapestiek figyelmét a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire. 2011-ben azzal a szándékkal indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, hogy legyen egy olyan hétvége, amikor mindenki megismerheti és megszeretheti a minket körülvevő várost, épületeivel és lakóival együtt.
A rendezvény célja az is, hogy már a szervezés előkészítő fázisában közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat,
írják magukról a szervezők.

A programban részt vevő terekről, terecskékről, házakról már előre megtudhatsz jó sok mindent, innen. A teljes programfüzet pedig innen letölthető. (Vagy kapj fel egyet még ma a városban, pont jó kis zsebbe való méret, itt egészen biztosan van még:

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?