Minyó friss kiállítása: még megnézheted Komorné Kézimunka Műhelyét az A38-on, csak előbb telefonálj

Oszd meg másokkal!

Minyó Szert Károly kiállítása az A-38-on (forrás: Librarius)
Minyó Szert Károly kiállítása az A-38-on (forrás: Librarius)
Minyó Szert Károly új kiállításának címe: Komorné Kézimunka Műhelye. Ezt a tárlatot még 10 napig, azaz március 24-éig nézhetitek meg az A-38-hajón, a Petőfi-híd budai hídfőjénél, de előbb jelentsétek be a vizitet az 1-464-39-40-es telefonszámon. 
 
„Komorné Kézimunka Műhelye valós szolgáltató egység volt, a Régiposta utca 7-9. félemelet 4-ben működött a 60-as években, és kora ifjúságom alapképleteként minden lépcsőzésnél beexponálódott a fejembe a földszinti kis fekete, aranyszegélyes tábla látványa a fordulóban, ahogy gyerekként kettesével vettem a lépcsőket nagyszüleim házában. Főleg a kiírás zenéje vagyis inkább rigmusa fogott meg. Sok év elteltével az egyszerű, hétköznapi táblácska rigmusa visszatért! A névadóról nincs konkrét emlékem, egy gyermeki fantáziában kibomló kuszaság,  valami, ahonnan akkor elrúgtam magam, hogy most megidézzem!” — meséli Minyó Szert Károly. 
 
A Minyó név a a következőképpen ragadt Szert Károlyra: mielőtt megnyitott első kiállítása a Liget Galériában, 1989-ben, valaki figyelmeztette, hogy egy jó címet kell adnia a tárlatnak. Ekkor csúszott ki a száján a Minyó szó, "ami aztán olyan jól kezdett működni, hogy művésznévként föl kellett vállalnom" - emlékszik vissza Szert. 
 
Az A-38-ason látható kiállításon friss, színes fotóalapú munkákat nézhettek meg. Minyó "mélységi montázst építve arany- és ezüstmetállal kézimunkázza a plexi fotókat". 
 
"Az ikon szót ezúttal nem tudományos értelemben kell használni; az nem elég. A hangsúly túlmutat a nyelvi elrendeltetésen. Természetesen, mint minden képnél, itt is fennáll az ikonnak az a nyelvi tulajdonsága, amellyel egy külső képviszonyt jelöl, ám Minyó ikonjai magukban hordozzák a szónak egy másik jelentését is: szent tartalmakat közvetítenek, avagy sugároznak magukból. Minyó a szakralitásnak olyannyira tömény foglalatait teremtette meg, amelyek minden bizonnyal kizárólag a mélységi montázs általa kiművelt eszközeivel hozhatók létre. Nem konkrét tartalmakat foglal a képeibe, természetesen, inkább költőieket, érzelmieket, ösztönöseket, olyanokat, amelyek magukba tömörítik a rétegelt idő emberi tapasztalatainak a kivonatolt érzéki mintáit" - mondta a megnyitón Minyó társa a Fotoszuprematisták alkotói körében, Szombathy Bálint.
 
"Minyó művei nem mások, mint a lét sarokkövei. Minyó pedig minden bizonnyal a világ egyik titkos helytartója, akinek megadatott a nyelvi tudás ahhoz, hogy képi kötőszövetként a lélek esszenciájának éterben repdeső pamatját vegye birtokába. Aki képeihez fordul, önmaga lényegét találhatja meg bennük, mintha tükrök lennének, amelyeket nemcsak nézni, hanem érezni kell."
 
A záróbuli, azaz a finisszázs március 24-én délután 5-től este 9-ig lesz!

 

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek