Négyes-hatos villamospálya: nyáron a budai szakaszok következnek

Oszd meg másokkal!

Desktop
Ez volt tavaly nyáron a pesti oldalon, fotó: Index
Ez volt tavaly nyáron a pesti oldalon, fotó: Index

Idén nyáron a négyes-hatos villamosvonal két vége (mindkettő budai szakasz) újul meg.

A hivatalos időpontot még nem tették közzé, de az ilyen nagyobb volumenű munkákhoz általában az iskolai szünet kezdetekor szoktak hozzálátni, olyankor egy kicsit talán kisebb az utasforgalom.

Az Index rá is kérdezett, a Széna tér – Margit utca közötti szakaszának felújítását  június 15.-augusztus 10. között tervezik, és ha a síneket felszedik, a fonódó villamos se jár majd azon a szakaszon.

A vonal másik, déli vége sem marad ki, de ott még közelítő időpont sincs: az Üllői út és a 4-es-6-os villamosok budai elágazása közötti munkákra még folyik a tendereztetés.

A BKK egyben arra is válaszolt, miért van mindig felújítás:

A nagykörúti villamosvonal Európa egyik legnagyobb forgalmú városi vasúti viszonylata, számos helyen extrém nagy keresztirányú gépjárműforgalom is terheli.  A villamosvonal vágányhálózata ezért az átlagosnál nagyobb igénybevételnek van kitéve, a sínek jobban kopnak, a csatlakozó burkolatok hamarabb elhasználódnak. Különösen igaz ez a pályageometria miatti íveknél, a közúti útkereszteződésekben, a helyenként beépített vágánykapcsolatoknál, valamint a megállók fékezési és a gyorsítási szakaszainál. Az idén felújítandó pályaszakaszon átfogó felújítására több mint 10 évvel ez előtt került utoljára sor.

Az idén nyárra tervbe vett szakaszokon a korábbinál korszerűbb felépítményű pálya épül majd, amely lehetővé teszi, hogy a későbbiekben esetlegesen szükségessé váló karbantartási munka a mostaninál gyorsabban, egyszerűbben, rövidebb idő alatt valósulhasson meg. A Nagykörút most átépülő szakasza is korszerűbb, ún. sínkörülöntéses pályaszerkezetet kap. Ez azt jelenti, hogy nem lesz fix, merev kapcsolat a sínek és a beton alap között, így a pálya zaj és rezgés szempontjából jobb lesz a korábbinál.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?