Jogsi: nem igaz, hogy nem kell egészségügyi vizsga!

Oszd meg másokkal!

Desktop
Illusztráció

Egy félreértelmezett kormányrendelet miatt elterjedt a médiában, hogy 2019-től nem lesz szükség elsősegélyvizsgára a jogosítványhoz. Az információ azonban téves.

A rendelet szövege így szól: Hatályát veszti a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) kormányrendelet 5. § (5) bekezdésében az "és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást" szövegrész. Ebből vonta le a téves következtetést szinte a teljes hazai sajtó - írja a Totalcar.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint azonban csupán arról van szó, hogy mivel a jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak, ezért papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain. 

A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában. 

Tehát a vizsgára továbbra is szükség lesz, csak a papír beserzése és bemutatása szűnik meg - írja a Totalcar.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?