Fontos változások jönnek az autók műszaki vizsgáztatásánál

Oszd meg másokkal!

Desktop
Változik a műszaki vizsgáztatás (fotó: Bodnár Boglárka - MTI)
Változik a műszaki vizsgáztatás (fotó: Bodnár Boglárka - MTI)

A május 20-án életbelépő vizsgarendszer átalakítására vonatkozó uniós irányelvnek vannak kedvező és kissé bürokratikus elemei is.

Nem elég a forgalmi

Az autók és más járművek tulajdonosainak május 20-tól nemcsak a forgalmi engedélyt kell maguknál tartaniuk, hanem a műszaki vizsgálati bizonyítvány nevű egyoldalas dokumentumot is, melyet a vizsgán állítanak ki. Az irat az érvényességi időn, a rendszámon és az alvázszámon felül a kilométerszámláló állását, illetve az vizsga lejárati dátumát is tartalmazza – írta meg a Totalcar.

Magyarországon 2015 decembere óta minden műszaki vizsga végén adnak vizsgabizonyítványt, tehát nem csak a május 20. után vizsgáztatott autók tulajdonosai rendelkezhetnek vele, viszont csak tőlük kérheti majd a rendőr az igazoltatáskor. A magyar rendőrség eddig nem a forgalmi engedély pecsétje alapján döntötte el, hogy érvényes-e az autó vizsgája, hanem az elektronikus nyilvántartás ellenőrzésével. Vagyis a papír ezután is csak támpont lesz, de mégis kötelező, ugyanakkor egyelőre nem határoztak meg büntetést arra az esetre, ha az autós nem tudja megmutatni a papírt. (A rendőrség közleményben cáfolta május 18-án ezt az értesülést. Mint írták, továbbra sem kérik el a műszaki vizsgálati bizonyítványt közúti ellenőrzések során. ittlakunk.hu szerk.)  Külföldre autózva mindenképpen érdemes elvinni az igazolást is – emeli ki a portál.

(forrás: Totalcar)

Ha nem balesetveszélyes, még autózhatsz vele

Szintén fontos változás, hogy megszűnik a vizsgákon eddig alkalmazott kettős minősítési rendszer, vagyis ezután nemcsak megbukni és levizsgázni tudnak majd az autók, hanem megfelelt minősítést kapnak, ha hibátlanok és akkor is, ha csak kisebb hiányosságot találtak rajtuk az ellenőrzésen. Ilyen kisebb hiányosság lehet például, ha a fényvisszaverő prizmák rögzítése nem megfelelő, illetve, ha rosszak az ablaktörlő lapátok, illetve kifogyott a mosófolyadék.

A teljes minősítési rendszert minisztériumi rendelet tartalmazza, amit ide kattintva tudtok átnézni.

Azokat az autókat, melyeken komolyabb hibát találnak, eddig biztosan megbuktatták és tulajdonosuk akkor sem autózhatott haza, ha még a műszaki vizsga lejárta előtt jelentkezett be a vizsgára. Ezután ezekkel a komoly, de nem balesetveszélyes hibákkal két hónapig tovább autózhatunk majd, de mindet ki kell javítani, majd ezután visszavinni az autót egy teljes műszaki vizsgára. Komoly hibának minősül egyebek mellett, ha kopottak a féktárcsák, porózusak a fékcsövek, világít a blokkolásgátló hibajelzése a műszerfalon, esetleg egy keréknyomásszenzor nem működik.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?