Egykor repülőgépgyár is volt Albertfalván

Oszd meg másokkal!

Desktop
UFAG UC1-es / fotó: Tade

Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori legnagyobb repülőgépgyára az UFAG, Albertfalván a Fehérvári út mellett, a mostani Gyapot utcában működött.

1917-ben a több, mint 1000 embert foglalkoztató gyár több önálló konstrukciót is megalkotott.

Winkler László: A magyar repülőtechnika 50 éve (1916-1966) című, a Technikatörténeti Szemle 4. kötetében (1967) mutatja be az UFAG Albertfalva IC1 és IC2 típusú gépeket, melyek már több, mint 230 lóerővel rendelkeztek.

A háború után a termelés visszaesett, majd a trianoni döntés hosszú időre kényszerszünetet jelentett az albertfalvi gyárnak, mely addigra nevet váltott és Neuschloss-Lichtig Repülőgépgyár és Faipari Rt. lett.

Végül 1923-ban újraindult a termelés, de elegendő megrendelés híján 1926-ban végleg bezárta kapuit a gyár, melynek emlékét ma már csak egy faipari csarnok őrzi, falán az 1994-ben elhelyezett emléktáblával – olvasható a 24.hu történelmi írásában.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek