Tarlós: november elejétől káoszra számítsunk

Oszd meg másokkal!

Desktop
a kép illusztráció

November 4-én kezdődik a 3-as metró északi szakaszának teljes lezárása. A csúcsidőben 45 másodpercenként induló pótlóbuszok óránként ötezer embert tudnak majd vinni szemben a metróval, amely egy óra alatt 40 ezer embert képes szállítani. Ezért "lesz majd valamekkora káosz, főleg az első napokban", de a BKV egyeztet a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal (BRFK), hogy rendőrök is segítsék a forgalomirányítást. Ha nem lennének fennakadások a pótlás alatt, az azt bizonyítaná, hogy nincs szükség metróra - mondta Tarlós István főpolgármester, hozzátéve: a felújítás után olyan metrót kapnak majd az utasok, amely 25-30 évig biztonságosan működik.

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója elmondta, félmillió embert kell a felszínre terelni a pótlás során. A csúcsidőben beállított 59-60 csuklós busz az utasok 60 százalékát tudja majd elvinni. Többet azért nem, mert 45 másodpercnél gyakrabban nem tudják indítani a buszokat közlekedéstechnikai okok miatt.

Sűrűbben és több kocsival közlekedik majd a 12-es és a 14-es villamos, egyes pótlóbuszok az Árpád üzletházig mennek majd, valamint az alternatív útvonalakon is több buszt állítanak forgalomba. Ezen felül lesznek különböző helyeken tartalék pótlóbuszok, amelyeket szükség esetén be tudnak állítani, de a közúti kapacitás ennek is határt szabhat.

 Az alagúti munkák az egész szakaszon hétvégente folynak majd, ezért ilyenkor a teljes vonalon pótlás lesz, amihez 70-80 buszra és 150-200 sofőrre lesz szükség. Mindehhez elég busz és sofőr van ugyan a vezérigazgató szerint, de jelenleg is folyik a toborzás és a képzés, így remélik, hogy jövő év elejére pár százzal nő majd a sofőrök száma.

Az autósok dugóra számítsanak, mivel a Váci úton a három sávból egyet lezárnak, a Lehel téren pedig lámpaváltással segítik a buszok megfordulását.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?