Rossz a gumi vagy a fék az autódon? Akár 100 ezerre is büntethetnek! Íme az autósokat érintő változások tervei!

Oszd meg másokkal!

Desktop
a kép illusztráció

A jövőben a jogosítvány csak az egészségügyi lejáratáig helyettesíti a személyi igazolványt, viszont továbbra is korlátlanul használhatják személyazonosításra a 65 éven felüliek. Változnak a műszaki vizsgával kapcsolatos szabályok is - írja a napi.hu.

A kormány honlapján két, közlekedéssel kapcsolatos rendelet-tervezet is megjelent. Az egyik változás szerint személyazonosság igazolására a vezetői engedély csak az egészségügyi érvényességi időpontjáig lesz alkalmas - jelenleg  a kiállítástól számított 10 évig használható személyi helyett -. A 65. életévüket betöltöttek esetében a vezetői engedély határidő nélkül is használható marad a  személyazonosság igazolására.

A műszaki vizsgához kapcsolódó új szabály, hogy ha komoly hiba miatt "bukik meg" a jármű, akkor a forgalmi engedély 2 hónappal meghosszabbítható, de a járművel csak a javítóhelyig lehet közlekedni.

Amennyiben a jármű műszaki állapota komoly vagy veszélyes hiányosságban szenved, akkor nem csak az üzembentartó, hanem a járművezető is bírságolható, de ez utóbbi csak a bírság-tétel 20 százalékát fizeti. Például ha a kerék, a gumiabroncs, vagy a fék és a kormány szenved komoly hiányosságban (mert veszélyezteti a többi közlekedőt), akkor a bírság személyautónál 10 ezer, míg teherkocsinál 40 ezer forint. Amennyiben ezek már veszélyes hiányosságok (a közúti közlekedés biztonságára közvetlen és azonnali veszélyt jelentenek), akkor a bírság - az előbbi sorrendeben - 100 ezer, illetve 400 ezer forint. E tételek 20 százaléka a sofőr büntetése.

Aki használt autót hoz be külföldről, annak jövő év május 20-tól az eladó országában, a műszaki vizsgálatok igazolásáról kiállított "Műszaki vizsgálati bizonyítvány"-t is be kell mutatnia - írja a portál.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?