Jövőre új szomszédunk lesz: elkészül az Alkotmányvédelmi Hivatal

Oszd meg másokkal!

Desktop
Kép: 444
Kép: 444

A Fehérvári útra költözik jövőre az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), a Terrorelhárítási Informá­ciós és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK), valamint a Kormányzati Adatközpont. Persze ehhez alaposan át kell alakítani, hogy egy, a huszonegyedik század technológiai elvárásainak megfelelő épületbe kerüljenek majd. Erre 2018-ban 10,7 milliárd forint, 2019-ben pedig ötmilliárd forint áll rendelkezésre.

A belügyi tárcát a Magyar Hírlap kérdezgette, így azt is tudjuk, milyen feladatokat végeznek majd az épületben:

Kormányzati Adatközpont (KAK) kivitelezése befejeződött. „Az e-közigazgatási eljárások növekedése és az ezzel párhuzamosan dinamikusan gyarapodó elektronikus adatvagyon biztonságos elhelyezésének követelménye miatt stratégiai fontosságúvá vált a háttérben kiegyensúlyozottan működő, masszív közigazgatási informatikai infrastruktúra. A KAK megteremti az egységes, hatékonyan üzemeltethető állami informatikai rendszerekhez szükséges alapot”.

Ismeretes, az AH-val hamarosan egy fedél alá kerülő TIBEK még 2016 nyarán kezdte meg működését egy II. kerületi, Törökvész úti bázison. A parlament által elfogadott jogszabály szerint a központ rendeltetése a „nemzetbiztonságot, a bűnüldözést, a közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozása, elemzése, értékelő jelentések elkészítése”. A TIBEK együttműködő szervei között megtalálható az adóhatóság, a menekültügyi és az idegenrendészeti hatóság, továbbá a polgári, valamint a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok. 

A szervezet elemzések készítésével információs támogatást nyújt a kormány, illetve a kormány nemzetbiztonsági döntéseit előkészítő szervezet, valamint annak munkáját segítő munkacsoport számára. A központ emellett ellátja az utasadat-információs egység feladatait is, amelynek során a terrorizmussal, a szervezett bűnözéssel összefüggő, valamint az illegális migráció területén megjelenő szervezett bűnözői csoportok és bűnszervezetek által elkövetett bűncselekményekre, az „illegális migrációra, a nemzetbiztonságot veszélyeztető törekvésekre és tevékenységekre utaló informá­ciók gyűjtése érdekében elemző-értékelő tevékenység keretében kockázatelemzést végez”.

A Fehérvári út 70. alatti gyárépületet az Ericsson Magyar Villamossági Rt. építette még az első világháború előtt. Pont rosszkor, így termelni már nemigen termeltek benne. A világháború alatt kórház volt, utána hadirokkant-menhely, aztán újra gyár. Aztán raktár- és irodaház. A 444 fotóján ezt a kicsit korszerűsített homlokzatot látjátok éppen.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?