Hová, hová vasárnap délután? A Farkasrétre. Szomszédolni.

Oszd meg másokkal!

Desktop

Varró Dani lesz a sztárvendége a vasárnapi farkasréti Szomszédolónak. A Túl a Maszat-hegyen szerzőjeként ismert zseniális poéta saját verseiből ad elő és kérdésekre válaszol. Hogy versben-e? Megtudjuk.

Lesz más is: a Hangoló Zenés Gyermekszínházat a környékbeliekből verbuválódott Less Cups (ejtsd: lesz kapsz) együttes követi, ők ír és country zenét játszanak. Varró Dani után a Cool Miners zenéjére már ropni is lehet. 
 
A Szomszédolót most nyolcadik éve ülik, állják, táncolják a farkasrétiek, mindig júniusban és mindig az Érdi úti játszótér mellett, az 59-es villamos és a 8-as busz Süveg utcai állomásánál.
 
„Azt akarjuk, hogy a közelben élők megismerkedjenek, azok, akik naponta látják egymást a villamoson vagy a zöldségesnél, megtudják egymás nevét és egy pohár sör mellett el is beszélgessenek” – mondja a főszervező, Pál Ákos. 
Az ötlet eredete kétfelé ágazik. Az egyik, hogy Ákos úgy egy évtizede irigykedve nézte, hogy míg felesége mindenkit köszönt és mindenkivel szóba elegyedik a környéken, ő alig ismer valakit. A farkasréti Mindenszentek Plébánián ezért a baba-mama klub mintájára megalakították az apa klubot. Hogy az apák is vígan köszönhessenek egymásnak.
 
A Szomszédoló másik előképe az, amit Ákos korábban Németországban lakva látott. „Júniusban, amikor már megbízhatóan szép volt az idő, minden hétvégére jutott egy Szomszédoló típusú esemény, hol a helyi önkéntes tűzoltók, hol mások kezdeményezésére.”
„Bár mi, a szervezők a plébánián ismerkedtünk meg, ez az ünnep természetesen nem vallási és nem is politikai. Mindenkit, aki a Farkasréten vagy a közelében él, világnézetre és hovatartozásra való tekintet nélkül sok szeretettel látunk” – mondja egy másik szervező, Foltányi Tamás. 
 
A kaját-piát a környékbeli vendéglősök szállítják megbízhatóan, a program viszont sajnálatos módon egyre drágul. „Néhány éve egy együttes hangosítással együtt került egy estére 70 ezer forintba,  most 200 ezernél is többe. A Less Cups viszont ingyenesen vállalta a zenélést” – árulja el a Szomszédoló kulisszatitkait Pál Ákos.  És volt más pozitív meglepetés is. A Budapesti Közlekedési Központ és a BRFK napokon belül kiadták a Szomszédoló engedélyeit.
 
A mulatság számlája mindösszesen jó 700 ezer forintra rúg, így a civil kezdeményezőknek jól jönnek a támogatók. „A legfőbb pénzforrás az FHB, de a plébánia is bedobott 200 ezer forintot. Egy – nevét titkoló – helyi építési vállalkozó ugyancsak mélyen a zsebébe nyúl, és több olyan magánszemély is akad, akik néhány tízezer forintot áldoznak arra, hogy a Szomszédoló megvalósulhasson.
 
Képeink (Varró Dani portréjának kivételével) az utóbbi évek Szomszédolóin készültek, a rendezvény honlapján még többet találtok.
 
A világ nemigen tudja eldönteni, hogy ünnepelje-e az apákat s ha igen, mikor. A Szomszédoló idei, június 10-i dátum környékén feltünően sok az apák napja. Ausztriában ugyanekkor ünneplik az édesapákat. Hogy másutt hol? Kispesten 9-én szombaton, a világ többi részét illetően pedig megnéztük a Wikipediában és ezt találtuk:
 
 • Február 23.: Oroszország katonai ünnep
 • március 19.: Belgium, Olaszország, Portugália, Spanyolország
 • május 8.: Dél-Korea
 • áldozócsütörtök: Németország
 • június 5.: Dánia
 • június első vasárnapja: Litvánia
 • június második vasárnapja: Ausztria
 • június 23: Lengyelország, Nicaragua
 • június harmadik vasárnapja: Argentína, Bulgária, Chile, Costa Rica, Dél-afrikai Köztársaság Ecuador, Egyesült Királyság, Franciaország, Fülöp-szigetek Hollandia Hongkong, India, Írország, Japán, Kanada, Kína, Kolumbia, Kuba, Magyarország, Makaó, Malajzia, Málta, Mexikó, Pakisztán, Panama, Peru, Svájc, Szingapúr, Szlovákia, Törökország, USA, Venezuela, Zimbabwe
 • július 7.: Vietnam
 • július utolsó vasárnapja. Dominikai Köztársaság
 • augusztus eleje: Irán Ali születésnapja
 • augusztus 8.: Tajvan A dátum kimondva, bā bā, (8/8) majdnem azonos a kínai apa szóval, ami bàba, kiejtése kb. pápá, a második á rövid
 • augusztus második vasárnapja: Brazília
 • Szeptember első vasárnapja: Ausztrália, Új-Zéland
 • november második vasárnapja: Észtország, Finnország, Norvégia, Svédország
 • december 5.: Thaiföld Bhumibol Adulyadej király születésnapja

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek