Új trükkökkel verik át az időseket – nézd meg hogyan!

Oszd meg másokkal!

Desktop
Figyelmeztessük idős hozzátartozóinkat!
Figyelmeztessük idős hozzátartozóinkat!
Csökkent az unokázós csalások száma, ám újabb módszerekkel csalnak ki pénzt az idősektől – hangzott el a rendőrség csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Főleg a fővárosban és Pest megyében tapasztalták, hogy idős embereket szólítanak meg az utcán, kórház után érdeklődnek, majd ráveszik őket arra, hogy üljenek be a kocsiba, és mutassák az utat oda. Közben eljátsszák, hogy telefonon megtudják, a rokonuknak le kell vágni a lábát, hacsak nem fizetnek egy nagyobb összeget a kórháznak – mondta el Tarcsa Csaba dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság főkapitányi biztosa.

Az elkövetők meggyőzik a sértettet, hogy adjon kölcsön pénzt, és zálogban nála hagynak egy euróval és dollárral tömött táskát. A pénzes táskát azonban kicserélik egy papírral tömöttre. Ilyen módon 23 esetben csaltak ki pénzt, százezer és másfélmillió forint közötti értékben.

Új módszer az is, hogy egy értéktelen ajándékcsomagot visznek a sértetteknek, állítólag egy multicég képviseletében, és azt kérik, fizessék ki a 10-20 ezer forintos szállítási díjat. Kifigyelik, hol tartja az idős ember a pénzét, elterelik a figyelmét például azzal, hogy vizet kérnek, és meglopják.

Másik trükk, hogy beszédbe elegyednek az idős emberrel, kikérdezik, milyen betegsége van, és „akciósan” értéktelen paplanokat ajánlanak neki a keringési panaszokra, ízületi vagy daganatos betegségekre, majd az előző módszerhez hasonlóan kifigyelik, hol tartja a pénzét és a figyelem elterelésével meglopják.

A BRFK beszámolt egy felderítésről is: két nő szórólapterjesztőnek adta ki magát, így bejutottak ingatlanokba, elterelték a sértettek figyelmét, majd készpénzt és ékszert vittek el. Menekülésüket két férfi segítette autóval. Az elkövetők 2015 vége és 2016 áprilisa között tíz ügyben összesen 25 millió forint kárt okoztak.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?