Elszaporodtak az "unokázós" csalások a fővárosban

Oszd meg másokkal!

Desktop
A kép csak illusztráció

Az elmúlt időszakban Budapesten is egyre több az úgynevezett "unokázós" csalás - írja a Fővárosi Főügyészség. A csalók idős embereket hívnak fel telefonon, az unokájuknak vagy más közeli hozzátartozójuknak adják ki magukat és valamilyen okra, például tartozásra vagy balesetre hivatkozva készpénzt, ékszereket csalnak ki tőlük.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész azt írta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly 950 ilyen ügyben indult büntetőeljárás.
   
A sértettek rendszerint 70 év felettiek, őket este vagy éjjel, a vezetékes telefonjukon hívják fel. Rendszerint más telefonál, mint aki nem sokkal később átveszi a kicsalt összeget, ami tudatos, szervezett elkövetésre utal.
   
Az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felderítése rendkívül nehéz, sokszor nem vezet eredményre, tavaly az ezekben az ügyekben alig több mint harminc gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség, vádemelés, bíróság elé állítás pedig csak néhány ügyben történt.
   
A Fővárosi Főügyészség felhívja elsősorban az időskorúak figyelmét arra, hogy ilyen telefonhívások esetén gyanakodjanak, azonnal ellenőrizzék azok valóságtartalmát, hívják fel azt a hozzátartozót, akire a telefonáló hivatkozik, bűncselekmény gyanúja esetén pedig értesítsék a rendőrséget.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?