A tűzzel festett szoborkép mestere

Desktop

Madarassy István szobrászművész, a kortárs ötvös és szobrászművészet terén végzett kiemelkedő tevékenységéért, valamint a szakrális művészetben kifejtett alkotómunkájának elismeréseként 2014. novemberében lett kerületünk díszpolgára. Művészetében egyesül a festészet, szobrászat, zene, irodalom, színházművészet.

 

 

- Díszletterveket készített, restaurátorként is dolgozott. Ötvös szakon tanult, szobrászként is számon tartják, munkásságát elismerik. A színház világa és a restaurálás nem csábította el?

 

- Már a főiskolán is a szobrászat, a nagyplasztika érdekelt, édesapámtól nagyszobrok készítését, valamint az éremművészetet tanultam. De én elsősorban lemez-, és nem mintázott szobrokat készítek. Az érettségi megszerzése után restaurátorként dolgoztam a Magyar Nemzeti Múzeumban. Édesapámmal – Madarassy Walter szobrász - együtt dolgoztunk. A tatabányai turul és a Néprajzi Múzeum Tigája talán mindenki előtt ismert. A díszlettervezést is szerettem. Kihívás, lehetőség, tanulás, tapasztalatszerzés. Ezek csak kitérők voltak, nem pótcselekvések!

 

- Nemrég érkezett haza Heidelbergből, ahol kiállítása volt. Mondana erről pár szót?

 

- Huszonöt éves kapcsolat fűz Heidelberghez. Több csoportos kiállítás résztvevője voltam. November végéig most, egy önálló tárlattal is lehetőségem volt megmutatkozni a Melnikow galériában.

 

- Olvasva a Rhein-Neckar-Zeitung-ban megjelent méltatást, szinte megelevenednek az ember szeme előtt az Isteni színjáték képei. Miért éppen Dante műve inspirálta? Van kedvenc része az Isteni színjátékból?

 

- 2011-ben meghívást kaptam Firenzébe, a Dante Múzeumba egy kiállításra. Egy Dante-szobrot és a Dante-trilógia Poklát vittem, harmincnégy képben. A költő szobra mai napig is a múzeumban áll. Nekik ajándékoztam. A bemutatkozásom után jövőre már harmadszorra lesz újra tárlatom Firenzében, de előtte májusban a hazai közönség is megismerheti a trilógia harmadik részét a Paradicsomot az Olasz Intézetbeli „premieren”.

Az Isteni színjátékból nem lehet kiragadni részleteket.  Ha mégis, akkor talán az „eleven liget”. Ha tovább megyünk,  az Isteni Színjáték és az Ember tragédiája közti rokon vonások izgatnak.

                                                                                                                                         

- Maradjunk még egy kicsit Olaszországban. Két szobra a Vatikánba is eljutott. Személyesen is találkozott II. János Pál pápával.

 

- 2000-ben tagja lehettem a Mádl Ferenc Köztársasági Elnök úr, vezette delegációnak. Ekkor ajándékozta Mádl elnök úr Őszentségének „Szent István király és Gizella királyné” szobraimat. Az ekkori audiencián találkozhattam másodszor II. János Pál pápával, mely különleges adomány volt a sorstól, a jó istentől.

 

- A díszpolgári cím odaítélésénél kiemelték a szakrális művészetben kifejtett alkotómunkáját. László atyával a szentföldön is járt. Mondana erről pár szót.

 

- Egy hívő embernek, művésznek sokat segít a hit és a keresztény liturgia ismerete. László atyával lehetőségem volt ellátogatni oda. Élményeimet megörökítő rajzokból hazatértünk után a Grosics Gyula iskolában kiállítást rendezett az intézmény rajz tanárnője. A gazdagréti Szent Angyalok templomban, és a Magyar Szentek templomában is megtalálhatóak munkáim.

 

- Mit jelent Önnek a díszpolgári cím?  Hogyan tud egy szobrász bekapcsolódni a kerület kulturális életébe?

 

- Igen nagy megtiszteltetés, hogy a kerület díszpolgára lehetek. Nem számítottam erre az elismerésre. Egy alkotóművészt kevésbé ismer a közönség, mint egy színészt vagy zenészt, ezért is nagy örömöt jelent nekem a díszpolgárság.

Tagja vagyok a DunapART Művészeti Társaságnak, így szinte napi kapcsolatom van a kerületben élő művészekkel.  Január elejéig látható közös kiállításunk a Budai Klub Galériában a Budafoki úton.

 

 

Madarassy István 1994-ben a Dante Biennále aranyérmét kapta Ravennában a Pokol kapuja című műve. 2004-ben a Köztársasági Elnök Érdemérme kitüntetést vehette át Mádl Ferenctől, 2010-ben pedig a magánalapítású Gundel-díjat. Ebben az évben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztet, valamint a Magyar Újságírók Szövetségétől a Németh Aladár-díjat is megkapta. 2012-től Pro Cultura Újbuda díjas.

sztorma HCJD

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek